Let's Exchange d Link!

Click me please...

Thursday, November 4, 2010

~Tentang Kawan Lama yang Sentiasa Ku Ingati~

Hyehye!! He...arini aku sangat tensi bekerja....ntah kenape..langsung takde mood! Segala2nya terhempuk di atas bahu aku...aku perlu prepare sume dokumen sendiri...dan PERLU keluar buat submission dengan authorities sendiri...Ikut shcedule yang diberi bos, pkul 2.30pm mesti sampai MBSA amek plan endorse, pkul 3.00pm harus di PT Petaling amek CTC n Carian, 3.30pm ke Proplan photostat n scan plan..before 4.00pm HARUS di MPSJ ntuk submit permohonan pindaan. Heh! tp....aku keluar lunch pada pkul 1.45pm! See...dengan kesihatan aku yang xmemberangsangkan ni (siotpunyeubatkliniksebelahopisakuyangxberkesanlangsungtu!), tekak aku hanye nak terima bende masam n pedas sahaja (mengalahkan kawan2 preggy). So, menapakla aku ke gerai depan membeli laksa bungkus, dan naik opis balik, makan, semayang, FBing kejap...aku tiba di MBSA 3.15pm!Oh man....tp aku still cool...dari MBSA..Encik AEG kehabesan tenage! So aku singgah Shell Seksyen 13 mengisi minyak...dan terlupe mnge'on'kan GPS...dah dekat tol Bt. 3 baru aku perasan...Tapi dalam hati, xpela, dah pegi several time kn, xkn xingat jalan lagi (untuk pengetahuan korang, aku pergerakan aku 100% bergantung pada GPS)..so, susur yang agak2 btul, aku pon masuk...3.30 already...rupenye jalan tersebut ke NKVE!!!Kuangkuangkuang!!!Cepat2 aku on GPS (this is the thing that i really can't live without!)...so dptla balik jalan kebenaran...di PT Petaling pada 4.10pm! Huhu...So, memang xsempatla aku punye submission di MPSJ tu...dengan cari direction MPSJ n Proplan tu xdapat...aku melilau2 dalam Subang Jaya tu, dan akhirnya dapat mencari Proplan (dengan bantuan map n GPS)...5.30 aku kene marah dengan bos kerana xberjaya submit...6 aku balik (jalan jem!) n sampai umah pada pkul 7...membuka FB..ade satu friend request..NURUL KORNAIN! (setelah membebel panjang lebar baru nak stat cite..hehe)


Nila die Nurul! He..masih maintain comey macam time dajah 5 dulu
(gambar ni saye curik dari FB awak...jangan marah ye...)



Ya...Nurul Kornain...atau Nurul Hidayah Kornain...sebaris nama ini memang cukup aku ingati...KENAPA? Nak ceritalah ni....(kawan2 len..anda pon saye ingat! tapi ade sesuatu pasal Nurul ni yang saya mahu kongsi...harap Nurul baca post ni..)

Aku kenal dia actually xlama pn...masa aku darjah 5, dekat Sekolah Rendah Kem Tentera, Sandakan, Sabah. Pada awal tahun buka sekolah darjah 5 tu, Nurul ni masuk. Die ni anak lecturer, orang Bagan Serai...dalam kelas aku, boleh kira berapa je budak semenanjung...ngan budak Sabah pon kawan..tapi bila ada budak semenanjung ni, rase cambest sketla nak rapat...kami kawan bertiga..aku, Nurul dan Asnida...xtau kenapa, aku lebih rapat dengan Nurul ni. Sebelum aku kenal dia, aku g skolah xde matlamat...lantakla nak dapat nombor berapa pon. Yang aku tau, kene g skolah. x g, mak pkul (abah jarang ade umah, sebab sepanjang aku membesar abah aku asek belayar)...Keje skolah, mak cek ari2..kalo salah, mesti mak marah (mak aku garang woo...but thanks mum! Aku seperti hari ini kerana usaha gigih beliau!)..


Memang aku xde motif pegi skolah. yang aku tau..number atas kene puji..number bawah, cekgu xske...Aktiviti kokurikulum? Apekebende tu? Hahaha! Aku xpenah amek tau...sehinggala aku berkawan dengan Cik Nurul ni...pada hemat aku...die ini gigih orangnye!Die macam outspoken jugakla lam kelas...Ade skali tu, ade pertandingan baca berita. Die ajak aku n As masuk! Haha..aku dulu2 budak diam2 je...aku bukan cam aku pada harini...mestila aku xnak. Tapi die ajak jugak. Die kate die nak jadi wartawan bile besar nnt. So pertandingan tu kire cam praktisla...Kitorang masuk..dan...Aku dapat nombor 3! Nurul dapat nombor 1! Itu adelah 1st time ever aku masuk pertandingan dan memenanginya seterusnya mendapat hadiah! Aku bukan budak yang suke join aktiviti macam2 pon...jadi kire hepi habesla dapat nombor 3 tu..hehe...


Die pon ske ajak aku wat study grup kat umh die...Aku ni dulu jenis ikut kawan sikit. So, orang ajak, join jela...nek bas mini (sbnrnye van 12 seater tu)..wat keje skolah same2..Nurul ni memang rajin budaknye!
Tapi...bile aku dah ade kawan yang best..(sbnrnye aku xberape rapat ngan kawan2 sabahan)..abah dapat ofer balik ke semenanjung (TLDM, Lumut)..So, kami terpaksa berpisah...mase hari2 last aku di sekolah, Nurul ade bagi aku sepucuk surat...die cakap die akan rindu aku sume...(he..besela budak lg time ni kn. Tapi kawan pindah mestila sedih)..tapi yang specialnya die bagi aku beberapa pesanan...antaranya; pastikan aku dapat markah 86% ke atas setiap kali exam; aku mesti belajar sampai masuk U; kalo pegi tepi laut, carikan die kulit siput!...

Hehehe...yang 1st n 3rd...aku xberjaya...Tapi aku berusaha mencapainya...aku jawab setiap exam betul2 untuk mencapai markah 86% ni...kalo melepasinya, aku akan berkata pada diri sendiri 'aku tunaikan janji!'...kalo xmelepasinya..'Nurul mesti marah kalo tau ni..'...yang 3rd tu...Setiap kali aku pegi pantai, dan ade seashell yang cantik2..aku mesti kumpul! Tp faham2la..shell ni bukan tahan lame tAnpe pengawet..so kebanyakan kalinye pecah n ilang..yang 2nd? Alhamdulillah...aku adalah graduan sekarang..
Hm...effect Nurul ni dalam kehidupan aku sangat BESAR! Kerana itulah dia adalah Kawan YangSentiasa Ku Ingati...Antara sebab2 aku ada seperti apa yang aku ada pada hari ini adalah sumber inspirasi beliau...

Sesungguhnya mindset kanak-kanak perlu dibentuk dari kecil...selain ibubapa dan guru..pengaruh rakan sebaya tu sangat2 penting sebab rakan sebaya adalah dunia seseorang itu. Kepada yang bakal ada anak dan dah ada anak...Ketahuila dengan siapa anak-anak anda berkawan...Benda ni berlaku kepada diri aku sendiri..dan aku sangat bersyukur kerana sepanjang kehidupan aku, aku xpernah ada kawan yang sangat bermasalah dan terpengaruh dengan perangai negatif dorang...heh..moge2 post kali ni dapat beri sedikit info dan SEBUAH penghargaan terhadap kawanku yang bernama NURUL HIDAYAH KORNAIN!

2 comments:

Nurul Kornain said...

zue!!!! Ya Allah... i trace ur blog thru Mr Google tau... saje nak try nama Nurul Kornain kuar ape.. skali ade entri khas untuk saya!

kata-kata di atas adelah sgt melambung okay. 3 pesanan dalam surat tu saya mmg dah x igt dah. haha.. tapi kite mmg having sweet time sgt time skolah rendah dulu. even sekejap je jumpa kan.

i tak pernah lupa nama u. tetibe ari tu tergerak untuk search kat FB. tulis skali. trus dapat. seronok sgt dapat jumpa.

x sangka sebenarnya saya jadi inspirasi awak ye.. hehe.. saty keep in touch okay!

xuelia said...

he..malu pulak nurul dah bace...stay keep in touch!!

Post a Comment