Let's Exchange d Link!

Click me please...

Tuesday, February 7, 2012

TUTORIAL 001:Glass Painting - Bekas Rempah / VIP Doorgift

Hola....bersame saye lagi...cik (puan to be) xuelia!

Harini kite di dalam slot...'Marilah DIY wedding anda!'...demi mendapatkan wedding yang unique n save budget..harharhar....

Okeylah...ni 1st time aku wat entry tutorial..harap korang xpening ngan mukadimah merapik den n dapat memahami ajaran2 gue sama lho...ade pahem? ha...bagus kalau paham...

Glass painting..ha..sape xpenah dgr @ xpaham apekah itu glass painting? The art stain on glass...faham? perghh..english faham plak...okeh..aku start aim art ni lepas tgk review isteri Ahadiat Akasyah (ye..penulis nvel terkenal tu...) yang punya hobi ini kt tv...haha..cantik2...2nd time aku tgk kt Inani Craft (mlsla nk wat link..xtau korg gugel jelah..femes Inani nih). Xpuas tgk lam tenet (shortform kpd internet) aku pg outlet die kat SACC Mall..mak  aihhhh...terpikat terus after dapat sentuh d real one....tp xterpikat ngan harga die...most rm10-50 per pieces..base on bottle size n art design die....itu kalo beli..tp kalo DIY? ha...aku pon startla menggugel...gugel punye gugel...(agak susah nk dpt entry/web dr mesia sbb kt mesia kurang lg org wat glass painting ni) so..aku dapat tau sket2 mengenai perlunye outliner, pebeo vitrail, waco n few jenamas ntuk glass paint ni...n kt mesia ni...hanya bleh didapati dibeberapa outlet..Inani Craft sendiri (brand Waco), kt Amcorp Mall (kedai pe ntah) n Craft Haven, OU (pebeo)...so, aku da penah ke Inani...Waco cat die sebotol rm29.90 (kalo xsilap) Pebeo Vitrail plak rm17.90..so, eventhough Inani dekat ngan aku, aku rela pg OU, Craft Haven (haha..kedekut seh..) Dan di sinila minat aku kt art n craft berkembang2 (kedai die serius punye best gile!-again promoting Craft Haven).

Nila Outline brand Pebeo. Kalo korg nk outline yang solid black, amek jenis Cerne Relief exactly cam ni.
Ni plak die punye solvent...1 rule in glass painting...sentiasa makesure jenis paint korg. kalo Vitrail ni, oil base, so solvent die kene oil base. Kalo korg amek Vitrea, ni water base paint, so solvent die kene jenis Vitrea jugak. Ade 3 jenis, lightening (ntuk cairkan kaler paint, tp xkurangkan kepekatan paint n after kering die stay clear), matt (pn leh cairkan kaler n xkurgkan kepekatan tp bile kering die jd glossy) n white vitrail (bile campur ngan kaler, kaler y clear jd milky)

Ni lah glass paint y kemain anggun tu.tp pekat gile kaler die..ntuk x rugi + cantik, korg kene campurrkan dengan solvent.

Thats talking about d paint..the glass itself? melainkan korang memang anak org kaye/gj banyak duet xtau nk taruk mane...dipersilakanla beli glass ntuk hobi ini...kalo nk beli..sekeping saiz A4 pn 20-30hengget harga die. Botol..herm..g lah usha sendiri botol2 kaca dijual pd harga berape 1 pcs...biasenye kalo just untuk hobi...we can go for recycle bottles..even kt Inani, die gune jar (jem tu..) or botol kicap je..xtau kalo dorang mmg tempah..tp exactly bentuk botol kicap..(korg rase?) tp...bile da wat glass painting..menawan gile!

Nila final art die...ni yang aku wat ntuk VIP doorgift wedding aku...tp bukan final hiasan ag la...aku akan balut mulut botol ngan crepe paper n lilit ngan tali ntuk effect y lebey dramatik..harharhar...

Botol2 di atas, akan dimasukkan dalam paper bag ini...juga aku DIY sendiri (sume DIY..xde y x DIY..huhu..)...so, my VIP guest..diz will gonna be urs!
 Dah tu..bile nak tutorialnye? haha..ye2..nk stat ah ni..ni aku wat deco kt bekas rempah free Baba's mase supping kt NSK....
ni asal die mase mule2 dapat..

Dan transform menjadi ini. Ini selepas kene deco ngn tgn aku y xbape nk berseni ni...tp aku puas ati...ade bekas rempah y cumel sudah!!!yeay!

Cara-caranya adalah :


1. Wat draft design korang...kalo pandai, nk freehand pon bleh..tp ntuk beginner, watla design..tuk keselamatan. hehe.
2. Ntuk kemudahan korg nk outline gne outliner nnt..imitatela design korg td atas glass guna magic pen (leh padam gne tissue kalo salah)..kalo glass rata korg bleh tekap je..kalo melengkung surface glass tu kene lukis freehandla..
3. Bile da siap draft gne magic pen,da bleh outline gne outliner. diingatkan jangan press terlalu kuat...takut kuar banyak n xdpt line y smooth. Outliner ni akan amek mase dlm 20-30 mnt ntuk btul2 kering. so hati-hati, jgn sentuh kt tempat y da outline okey..

4. Da kering outline, bleh la nk start ngecat...aku gne vitrail..tp aku pecaye vitrea lg senang handle sbb die water base. Vitrea or Vitrail, same je cara guna die. Sama2 tahap cair die (cat ni cair tau). Alatan ngecat=lidi satay/pencungkil gigi (yess...i'm not joking..haha). Ni adelah tips y diberikan oleh owner Craft Haven tu sendiri..gune brush akan sebabkan pembaziran cat sebab cat die cepat membeku n menyebabkan brush jd keras n kite akan sentiasa basuh brush. menggunekan lidi tersebut, celup sket direct dalam botol cat, amek setitik solvent (y korg nk gne) titikkan kt atas area y nk di kaler. Then amek sket kaler (ujung2 lidi je, jgn banyak) titikkan kt atas solvent td, campur keduanya dalam gerakan memutar sampai sebati. ha..bile dah sebati, serakkanla cat tu ke seluruh edge lukisan korg...(hmm..paham x? kalo ade mase nnt aku wat video, skg malas..he...)
Cane nk campur-campurkan kaler jd lebih artistic, korg kenela explore sendiri..aku btau basic die je...namanya pon art..so selain minat n effort, kenela ade creativity jgk..he..selamat mencuba! (kos paint n outliner agak tinggi (RM17.90 each)..so makesure betul2 minat before try hobi ni okeh!).

Adios!

4 comments:

nurul izayani said...

phewittt..cun!!!! xue, nk gift ni..

xuelia said...

hahhaa...mstilah! janji dtg reception kt umah gue!

Anonymous said...

cat tu beli kt craft haven jugak ke?

xuelia said...

YUP! dekat craft haven..craft haven supplier pebeo..leh cari glasspaint kat tempat lain..tp setakat ni kt situ plg senang, harga pn quite ok...

Post a Comment