Let's Exchange d Link!

Click me please...

Friday, March 30, 2012

TUTORIAL 002 : PAPER BAG - Do on ur own = Sweet&Save!

Hyehyeeee xuelia dess!!

Anda besame saye lagi dalam...'Marilah-DIY-demi-menjamin-wedding-BEST-tapi-MURAH'...

Okeh..malas nk cite panjang...post before ni pon aku ade tunjuk aku gune paper bag ni ntuk ape.. -klik sini kalo xbace-

Objektif kite adelah ntuk mendapatkan ini...;)

My VIP doorgift!
Okeh...rase menarik? Nak cuba wat sendiri?

Bahan-bahannya adalah

1. Kertas (untuk dijadikan body paper bag. Sukati korgla nk guna kertas macammane..yang aku wat ni aku pakai kertas plain bese (indah kiat 80gsm) size A3)

2. Kertas kad (kalo pakai paper bese as body paper bag...carila kertas kad yang agak keras sket..recycle paper pon xpe..nk jadikan base paper bag)

3. Gam Kertas

4. Pembaris & pensel & gunting

6. Deco item : reben n tq tag

Step 1: Decide korang punye size paper bag..

x - panjang
y - lebar
z - tinggi

Since aku guna paper A3...aku guna maximum paper tu..macam ni...

Aku ukur siap2 lebar paper A3 tu...

x=8.4cm
y=6.0cm
z=xkire plak...haha.....yang penting bentukkan tapak dulu...ketinggian adalah ikut kesesuaian barang pe korang nk isi...

Nampak yang 1cm tu? aku lebihkan 1cm sebagai ruang gam...lepas tu aku decide lebar (y) 6cm..balance aku bahagi 2, dapat panjang (x) 8.4 cm. Aku pon tandekan 2 dot dekat paper tu ntuk setiap ukuran (tengok arrow biru) sebagai panduan mase nak lipat nanti...ketepatan ukuran sangat penting kalo x bontot paper bag akan senget..huhu...



Step 2 : Da decide size..marilah kite start gam! Ini macam....

Gam dekat lebihan 1cm tu...biarkan kertas tu bulat cani..jangan lipat lagi...Tunggu sampai gam betul2 kering baru mulakan step 3 tau..
Step 3 : Kan dah tande dot2 tadi tu...nilah masenye nak lipat!

Jadikan 2 dot tu sebagai panduan mase melipat...lipat setiap edge paper bag sampai jadi cam gambar kat atas ni okeh...



Step 4 : Bahagian edge y tu...lipat macam gambar di bawah..kedua-dua bahagian edge y..(paham ke aku punye ayat nih? xpaham sile tanye ye..maap..bahasa fail!)



Step 5 : Skang body dah siap..Nak stat buat tapak plak...amek satu hujung..lipat dengan saiz y (mesti dengan size y okeh...kalo y=6cm, so 6cm lah lipatannya)



Step 6 : Lepas Step 5 kan...ikut gambar di bawah...(tatau cane nk xplain...dush..haha)

Ini adalah ntuk membentuk tapak paper bag....done ntuk sebelah kanan..ulang step sama ntuk sebelah kiri...



Step 7 :Em...paham? He..silalah paham ye..senang je kan...Lipat je dulu...jangan gam lagi..



Step 8 : Bukak balik lipatan di step 7 td...masukkan kertas keras...letak gam atas kertas tu (bnyk sket supaye melekat!) Lipat semula atas kertas keras yang bergam itu...Tapak done!

Lepas dah gam...tindihla ngan pape bende berat supaya xterbuka nanti...



Step 9 : Bile paper bag korang dah btul2 kering..lehla deco n gunapakai!

Benefit wat paper bag sendiri:-

a-Size bleh custom sendiri ikut keperluan (kat pasaran susah nak cari paper bag yang custom size..besenye stended je..Ade bleh custom..prepare duet..bayarla..)

b-Bleh pilih jenis paper n design sendiri...Biasanya design sendiri lehla wat cute2 sket....n xkan sama mcm orang len (tapi aku punye xcute mane pon...haha)

c-Save budget la of course! Aku buat 300 pieces..Kos aku termasuk reben n tq tag xsampai RM50...Means xsampai 20sen per piece. Kalo pegi tempah...huhu..pegilah mintak kt vendor 20sen per piece paper bag custom design...confirm die menangis dulu baru die jawab....

Tapi..perlu provide masa sikitla....hanye b2b gile DIY cam aku je yang sanggup hadap...huhu..Tapi..I'm satisfied with it!

P/S: Wedding prep progress xberjalan lancar ni...less than 160 hari lagi...chayyokk Zuliana!!!

4 comments:

SarahSyafiq said...

salam kanalan xuelia:)
chaiyok2 dgn prjek DIY.suka tgk B2B yang rajin buat smthng special untuk special day..

xuelia said...

He..terpakse rajin sebab nak wedding best dgn budget rendah..Dah follow u jugak!

Rahmah said...

menariknyer..cntik n simple..rase mcm nk wat jg la...

t singgah lah blog rahmah jg ek...
http://sunflowergo2.blogspot.com/

anaztasias nora aira said...

betul dengan diy kita jadi jimat dan dalam masa yang sama tetap meriah :)

Post a Comment