Let's Exchange d Link!

Click me please...

Monday, April 9, 2012

Cerita-cerita Kain..Kamdar vs Jakel

Wedding update!!!

Hola! Arini gua nak cite pasal kain! Em..seperti aku da cite kat entry aku yang lepas..Aku akan menempah 2 pasang baju untuk my so called BIG day..haha..

Materialnya adalah...plain chiffon...sebab verangannss nak wat beading sendiri (hopefully dpt wat!huhu..) So...pantang nampak kedai kain..mestila aku masuk nk survey harga...

Aku nk chiffon yang washable..xnak yang kene drycleaning bagai..leceh! (baju tunang dulu..beli bead chiffon silk kt jakel..stp kali pakai kene drycleaning..aku xkaye okeh ntuk antar sume baju g drycleaning). So kali ni..aku nk kain chiffon murah2 jek..kalo bleh jojet pon xpe..janji xkeras sgt n still flowy larr...

So..alkisahnya...chiffon ni, kalo kt kedai bese payah sket nk dpt tone colour yang aku nak..aku nk baby blue/light turqoise...Pegila usha2 kat Jakel (tips...kalo nk window shopping kt Jakel..jgn bawak duet...mesti keras hati yang anda hanye nk g me'window shopping'...sbb SA die akan pujukrayu sebaik mungkin agar kite beli or at least leave some deposit (rm50 pon jadi) untuk booking). Jakel punya kain..memang tiptop wa cakap lu! Nak jenis ape kaler ape..memang hampir memenuhi kehendak...Survey punya survey...chiffon yang aku nak leh dapat pada harga RM12.90 per meter (dipercayai bleh nego ntuk kurang kalo confirm nak). Tapi...aku sabar dulu..nantilah bulan depan dtg lagi....

Haha..kesabaran memang membuahkan hasil kot..aku ade terbace kat blog sorang ex-b2b ni...'non-cinderella story'...cik lijah ni memang prepare her wedding outfit sendiri! (respek sama cik lijah!) Die kate die beli kain die..chiffon n lining dekat Kamdar Jalan TAR...dapat RM3.00 PER METER!

Gileke x gile...1/5 dr harga Jakel..n baju die sgt gojes..kos kain xsampai RM50 katenye...So...walaupun malas nk turun KL (walaupun aku kt Shah Alam je..huhu...) Aku pegi jugakla...hangkut incik tunang (takut jalan KL..banyak orang jahat..haha)...Sampailah kami di Kamdar Jalan TAR...Oh man....kain2 die sangat ohsemm...pd price yang really ohsemmmm!!!!

Exactly d same chiffon type yang aku tgk kat Jakel..kat Kamdar ni leh dapat RM2.50 PER METER! Ade banyak jenis ag chiffon...rm3 per m, rm 6 per m...chiffon silk y non-washable pn leh dpt around rm20/m. (kalo kt Jakel rm50-70/m) Satin plak leh dapat RM2.50 per m....Aku bukanla pakar textile...So, seriously aku xtau apa beza kat Jakel y rm12.90/m n Kamdar y rm3/m...tp yang aku tau, aku dapat kaler yang aku nak...flowy..and dah ada testimonial dari ex-b2b yang sangat berpuas hati dengan baju yang dibuat dari kain rm3/m Kamdar tu..

Tapi aku xbeli ag...nak bawak FMIL skali..hehe...Cekpaessss!!Cepat balik! Kite g beli kain nanti!

Adios guys!

P/s: Kalo dah terbeli kat Jakel..xpela...tp kalo blum...pgla tgk Kamdar tu...sgt best! (Ini khas untuk mereka yang mencari plain chiffon sahaja)

10 comments:

Cik Lijah said...

haha....betul2 dear...
jakel mmg byk range colour tp harga mencekik darah......promoter plak tak besh...asyk pujuk rayu suh beli jek...hehe...

anyway, gudluck ye utk buat bj utk big day nanti...(^^)

Anis_Apis said...

alaa baru beli chiffon silk kat jakel sbb sale...dapt rm20/m...tu lepas bertawar menawar...kalau pergi jakel agak2 bleh dpt lagi murah kan...

xuelia said...

@cik lijah: he...tenkiu cik lijah! nak jadikan cik lijah sbg inspirasi..(mcm nk tempah veil ngan cik lijah gak..available lg x? ntuk sept 2012..he..)

xuelia said...

@anis: he..xpela..dah beli..kain jakel ok..cuma mahal..huhu..tp kalo nak cr bead chiffon..mmg jakel d best choicela...

Zara Eliasak said...

Ermm , mmg da trbeli kain psg utk nikat at jakel .. beli y pakej , laki 5mtr , pmpn plak 4.5mtr (satin) + kain y manik2 too , d sbbkn hrga pakej too x trmasuk smpin , trmkn dek pjuk ryu kkak2 at c2 ...... beli la jgk kain smpn y brhrga rm2++.. adus nk kne tmbah chiffon lg .. erk , mmbebel sudaa .. thx utk bju sanding nt nk pg kamdar jgk laa .. heheh

Anonymous said...

nk gi cr kt kamdar la. tq

atie said...

Saye pergi beli kain untuk kawen dekat gulatis jalan tar dulu.. gile-gile kene tipu.. sedih gile.. bleh bace cerita saye hunting kain nikah dekat sini http://misikahwin.wordpress.com/2013/05/21/4-cerita-kain-untuk-hantaran-tunang/

Buat pengajaran kepada b2b yang lain. :(

sophy yusoff said...

upload la nk tgk jenis kain tu sy mmg tgh cri ni nk buat baju kawen spupu

xuelia said...

hehe..tula..xreview lagi weddingnye..kawin da nak setahun dah..nnt sy upload hasil baju kain kamdar ni..satisfiedla...in fact baju2 tu y kerap pakai g kenduri sume..haha...

dzafira said...

Mmg lebih puas hati soal harga di kamdar berbanding jakel..

Post a Comment