Let's Exchange d Link!

Click me please...

Wednesday, July 18, 2012

Bila Maut Begitu Menghampiri...

Tajuk entry begitu..creepy?

Tapi berapa ramai antara kita yang memikirkan perkara ini?

Pagi semalam, dari parking aku nak melintas ke office (office aku adalah kat bangunan shophouses...can imagine how the situation suppose to be?). SUDDENLY, satu kereta datang dengan lajunya, aku just notice bila bumper depan dia next to betis aku..dia swing steering dia ke kanan, belok n truskan perjalanan dia, still dengan lajunya.

That time, aku just feel,

'what d F???'
'bodo btul bawak kete laju2 kat tempat mcm ni..kau nak kemane je pon???'

Balik rumah, makan, online, sambil aku nak tidur...Aku berfikir lagi..

What if...kereta tu xsempat elak aku?
What if...memang ditakdirkan aku kena langgar semalam?

Ape akan berlaku kat aku? Dalam keadaan macam tu, paling kurang pon dua-dua kaki aku patah dan aku mesti cedera parah. Paling teruk pon, mungkin sekarang sedang bertarung dengan amalan n dosa sendiri dalam lahat.

Cukupke amalan? Yang nak di bawa ke alam sana?
How can we be so sure, yang amalan telah cukup, hingga xbermasalah untuk melakukan sebarang dosa?
How can we be so sure, yang masih ada masa untuk berubah menjadi yang lebih baik, tapi masa sekarang dibiarkan berlalu?
How can we be so sure..we will live today? tomorrow? the day after tomorrow? the next 50 years perhaps?

What if we die on the next second? Ada ke petunjuk untuk kita dapat yang tau maut itu akan tiba?

I have no answer on this...insaf...harap bukan sekejap, tapi berpanjangan...Amin..

11 comments:

BIE said...

alhamdulilah.. nasib baik x jadi apa2.. moga semuanya selamat.. salam kenal :)) Follow awak.. blog yg menarik

xuelia said...

huhu..tulah...bersyukur sgt. Thanks bie follow! will follow u too!

Anonymous said...

huhuhu...tpk jauh aku gn entry ko nie..huhu

xuelia said...

cda..tulah...bersediakah kite? huhu...

Zila Zainal said...

ya Allah.. takut.. bila dia nak amik, bila2 masa dia bule amik..

xuelia said...
This comment has been removed by the author.
xuelia said...

yeah..when it happens..it happens..only He knows....

ciksusu said...

gigil lak rase :( takot la :(

anaztasias nora aira said...

muhasabah untuk diri saya juga. thank you dear :)

xuelia said...

alhamdulillah..muhasabah diri sendiri..n sahabat2 len disini..tq for reading dearies!

❤Cik Myra❤ said...

mujur xue xape2 kan...
alhmdlillah..ade hikmah di sebalik kejadian yang berlaku tu..
betol tak, after kejadian tu, xue makin dekat ngan Allah kan..:)

Post a Comment