Let's Exchange d Link!

Click me please...

Sunday, April 15, 2012

TIPS : How to DEAL with Accident

Hyehye xuelia dess!!

Hari ni..aku berbesar hati nak share@guide u olls how to deal with accident (kebetulan incik tunang baru accident semalam..cian kat incik itamitam kepunyaan beliau..huhu...). Memandangkan...selama aku empunya kereta sendirik...Encik Birubiru (kereta aku tu..) da terlibat dengan a series of accident (penggunaan perkataan 'series' menunjukkan betapa banyak kali aku n ncik birubiru terlibat dengan accident sampaikan d latest accident i can't handle it with cool face..haha (da mati rase!)

Oklah..accident...Sape yang nak suka2hati melanggar@dilanggar... But when it happens..it happens... 50% cuai + 30% takdir + 20% pengajaran (bile dah kena...memang akan berhati2 gila-utk that type of collision jela..huhu)

So..when your car@vehicle accidentally bump to others..what u gonna do? Here are the steps (these steps can only be applied to minor accident okey..):-

1-Pasang lampu 'hazard'...if kereta still boleh gerak..berhenti tepi...supaya xblock d traffic..

2-Trus trace siapa salah..(Bukan kuar kete trus hamun okey....) Kalo xtau...sila hafal buku undang-undang smula (cane kau dapat lesen nih..) Normally...macam ini perlanggaran berlaku:-

Situasi 1-Si A kuar parking (reversely) Bump into Si B yang di belakangnya. Si A salah sebab kuar parking/reverse xtengok betul2
Situasi 2-Si A xsempat brake bila Si B di hadapan brake mengejut..berlanggar. Si A salah kerana xapply jarak selamat
Situasi 3-Si A baru kuar simpang/dari susur ke main road berlanggar si B di bahagian kanan. Si A salah sebab xberi laluan.

Ada few cases lagi..di atas hanyalah contoh. Indentify korang bersalah atau x.

4.Ambil number plat kenderaan 3rd party terlibat.

5.Ambil gambar part yang kena (korang n 3rd party.

6.Identify kos kerosakan korang+3rd party. If salah 3rd party, estimate d cost..tanya dia sanggup bayar ke x. If salah korang..aku nasihatkan if total kerosakan more than rm300..lebih baik pegi report polis. Diingatkan..kalo melibatkan bumper pecah, lampu pecah..itu da tentu2 lebih rm300. If kemek calar2..kena kira berapa part/keping terlibat (body, pintu,fender, bonet..etc). Normally bengkel kira by part. satu part dia amek rm150..normal price la...

7a. If less than rm300 kos kerosakkan untuk kedua2 pihak..sape yang salah..bayar jelah (ingat tau..jumlah kerosakan kedua2 pihak...bukan satu pihak 300..korang punya lain plak..huhu..). Pegi repair kete dan SETEL!

tapi

7b. If lebih rm300..Pergilah report kat balai polis kawasan terlibat. If accident kat shah alam, trafik shah alam lah. If kt klang, trafik klang lah. Diingatkan, balai polis bese ngan trafik xsame tau. Eksiden hanya boleh dilaporkan di trafik sahaja. Kenapa lebih rm300 wat report polis? Normally, satu eksiden polis akan sabitkan dengan satu kesalahan (if korang yang salahla). Satu kesalahan saman rm300. Kalo pandai nego wat rayuan, dapatla rm150. Kalo xsalah, takde pape bayaran dikenakan.

6.Prosedur wat report adalah, g kaunter (isi form or wateva pasal details eksiden), sampai turn, reportla pasal kemalangan tersebut dengan jelas. Kalo xpandai jelaskan, lukis macammna collision berlaku kt incik polis tu. Lepas tu kena soalsiasat (haha..macam CSI) ngan pegawai penyiasat@sarjan. Bese kat sinilah aksi2 drama berlaku..haha..nangisla..bile incik sarjan da kuar surat saman mintak jangan samanla..Tapi salah tetap salah..kalo salah kena saman..negolah ngan die mintak rayuan..hehe..kalo nasib korang baik, dapat diskaun 50% tu...Tapi kena bayar cepatla. Kalo xsalah..wat muke cool je cite pasal eksiden tu...

7.Claim! Kalo xbese..leh tanya pakcik polis tu cane nak claim..kang die panggilla 'kaki2' die untuk assist anda. Tapi kalo pandai..print report. Bawak detail kenderaan (road tax, grant) + report ke panel workshop..panel workshop akan setelkan hal claim dan baiki kereta anda...

Yang penting jangan gabra@menghamun xtentu pasal lepas accident tu okeh..semoga tips ni berguna kat korang..

Adios!!!

5 comments:

azmalshoppe said...
This comment has been removed by the author.
cheQmOomOo said...

psl claim kesusahan tu tau x camane?

xuelia said...

claim kesusahan? haha..xtau lak..claim dr sape? insurance or mcmmane?

Anonymous said...

slm,

kalo ada dua buah kereta menunggu di kwsn tepi jalan tempat parking tp bukan petak parking), kereta depan reverse dan bump kereta belakang (jarak agak dekat), sape salah?

tolong jelaskan...

xuelia said...

depan salah...sbb depan y reverse...tp kene berhati2 jgk..sbb kalo tempat tu mmg bukan tmpt parking..so most probably kene saman parking. Tp y salah kene additional saman sbb reverse n langgar kenderaan lain..so claim insurance atas pesalah..hope membantu..;)

Post a Comment