Let's Exchange d Link!

Click me please...

Wednesday, September 19, 2012

Alkisah Kakitangan Awam...

Haha..ramai yang membulatkan mata dengan tajuk entry aku kali ni? Kalo dapat bertahan membaca luahan seorang pekerja swasta tentang perihal kakitangan awam, bacalah sampai habis. Semoga dapat menjadi pedoman kita. Kepada yang tak dapat bertahan tu, dinasihatkan jangan baca!

Apa yang aku nak cerita ni, kisah benar yang aku sendiri alami dan hadapi. Bukan pendapat atau omong kosong semata.

Meh aku story sikit pasal background keje aku;

Aku adalah seorang perancang bandar (town planner) yang currently bekerja kat salah satu consultancy firm di Shah Alam. Scope of work aku, let say a client nak wat perumahan atas sebidang tanah...tugas aku adalah, sediakan layout design, prepare document n all the submission procedure to authority. Disinila aku mula mengenal kakitangan awam sebab planning submission memerlukan kelulusan dari setiap agency (jps,jpbd,jkr,jas...etc2). So senang cite, bukan setakat jabatan perancang kat Majlis2, yang kat agency len pun kena hadap sebab nak follow up (untuk mempercepatkan proses). Kat sinila aku kenal rentak kerja kakitangan awam, dan belajar macammana nak tackle dorang supaya dorang leh tolong aku mudahkan kerja aku. Dengan cara yang bersih tau!

Hm...so, apa yang aku nak cerita ni, tentang sorang kakitangan awam yang tidak mengamalkan cara kerja yang bersih. He is Mr Z, daripada salah satu Majlis Bandaraya dalam Selangor. Jabatan Perancangla of course! The unlucky me, terpaksa handle this authority, and ada beberapa site aku dalam kawasan jagaan si Z ni. Z ni bukan orang besar pun, cuma technician je. Tapi, kalo korang faham format kerja government, technician adalah orang yang mengerakkan perjalanan file sesuatu projek (kalo dalam konteks planningla). So, kalo dorang wat kerja, cepatla. Kalo xwat..lambatla. Si Z ni pulak adalah type gov servant yang kuat mengular. 10 kali aku pegi nak jumpa, 5 kali belum tentu dia ada kat tempat dia. Selalu jawapan orang-orang kat tepi meja dia...'ntahla si Z ni, tadi ade, g mane ntah'..haha...da bese...

Waktu first projek aku ngan si Z ni, aku tau die ada dapat something. Tapi that time aku terlalu baru kerja, so macam faham xfaham sangat ngan corruption ni. 2nd project aku kat area si Z. Kebetulan owner desperate nak endorse cepat sebab die da lock agreement ngan tenant. So arkitek (yang kebetulan kawan si Z ni masa study) cuba coutimm ngan si Z ni supaya leh cepatkan perjalanan file tu. Tau berapa si Z tu mintak? 5k! Arktek ni mintak discount, die leh bagi 2k je sebab kitorang consultant ni bukan dapat banyak mane pun fee..huhu.. So peringkat nak meeting, okla. Cepat je die masukkan file tu ke OSC meeting. Xsampai 2 minggu submit dah masuk meeting. Bila masa nak endorse...dia mintak lagi ngan kawan dia si arkitek tu. Tau dia mintak brape? 20k! Hah...bos aku punya quotation kat client pon xsampai 20k..Kau da makan 2k, ko bleh mintak lagi 20k?? Pastu nak bangge2 ngan aku die baru kuar Swift. Perghh...menyampah gile aku.Aku cume balas 'Duet banyak...blehla..'. Patutla perot ko buncit...makan duet haram rupenye. Masa dia mintak 20k tu, bos aku tunjuk msg dari arkitek tu kat aku. Aku tau die 'makan', tapi aku xsangke die sanggup mintak sebanyak ni. Sampai client aku y memang billionaire tu pon rasa macam bengang ngan si Z tu. Sampai client tanya sape si Z tu sampaikan ada kuasa untuk block file. Xpasal2 si technician tu jadi hot topic kitorang sekejap.

Sakit ati punye pasal, arkitek tu xbagi die pape, trus deal ngan pegawai atas die. Haha..pegawai die pun 'makan' jugak...tapi at least 3k jela. Tapi memang lambat ah file tu jalan even da coutim ngan pegawai die. Si Z tu yang control file..bile follow up pegawai, die just leh cakap file xsampai tangan die lg. Si Z tu memang melampau gile. Seorang lelaki, Islam, dah kawen, ada anak...ko bagi anakbini ko makan duit haram tu...ko rasa anak ko leh success ke dalam life dia? Ko rasa cukup berkat ke kehidupan ko?? Ntah2 bini xtau pon ntah duit ape ko angkut bawak balik, tau2 sedap je umah cantik kete mahal...padahal technician je, yang suppose gaji lagi sikit dari aku yang degree nih tapi hidup lagi mewah dari aku. Memang aku jijik gile r ngan si Z ni pas aku tau pasal bende ni. Aku rase benci gile tgk muke die. Lagi benci bile aku kene hadap muke die dgn muke baik2 sbb nak follow up projek aku punye pasal.

Kebencian tu...mengundang bencana sikitla... Haha..

Ada satu stage before meeting,  kitorang kena bawak technical assistant (ta) n technician pegi site visit. So that day, aku bawa ta-Pn H n technician die Pn S pegi site. Ada 5 site, and aku nak bawak dorang lunch. Ni bos aku yang syaratkan. Bila bawak orang kuar, bawak makan, make friends. Pada aku, aku xrasa salah polisi ni. Belanja makan...kita alwayz belanja makan sesapa kan. Dengan belanja makan meman leh create relationship. Tp, alkisahnya, Pn berdue ni takut...so ajak aku makan kat area yang 'selamat' sikit. Aku ni, bermulut agak tempayan haritu, mengomel..

Aku : belanja makan je kot..tu pun kedai bese, xkan dorang nak tangkap kak? Ade yang betul2 mintak..tak pulak ditangkapnye.

Pn H : Mintak ape?

Aku : Mintak ape? Haha..duitla kak..ape lagi..(buat2 xpaham plak Pn H ni)

Pn H : Eh yeke? Adeke yang macam tu? (huaa...Pn H memang betul2 xtau ke??)

Aku : Adela kak..Sy punye projek sendiri kena...banyak plak tu mintak..banyak n banyak kali! (Haha...macam nak btau kat Pn H aku taula..jgn ingat aku budak yang xtau pape!)

Pn H : Iye ek? berani ek dorang...sape yang mintak tu (hm...Pn H memang innocence rupenye..)

Aku : Ala...si Z...(huh..yakin memang Pn H xtau pape!) Tapi janganla cite kat sape2. (pesanan selepas bergosip..hahah)

Pn S, senyap dibelakang xkate pape. Pn H pun turut senyap xsambung pape dah isu tu. Aku pun senyap jela..macam perasan ada awkward disitu...tp aku ignorekan.

Petangnya, si Z call aku..

'Zue, awak ada sitevisit ngan Pn H pagi tadi kan?'

'ye..knape'

'ape awak cite pasal saye?'

'aa? xd pape' (aiiiii...sape yang bermulut tempayan nih??

'sy tau ape yang awak ckp...baik awak ngaku je'

'ape y sy ckp?'

'awak kate sy ade 'makan besar' kan?'

'ha'ah...btulkan masalahnye?'

'awak xtau cite, jgn pandai2 cite kt org. Awak tau Pn H tu sape?'

'So, skg nk sy watpe?' (malas aku nak gado ngan si Z ni...)

'Sy nak awak bersihkan semula nama sy kat Pn H...Cakap yang ape yang awak cakap tadi tu xbetul, awak salah faham'

'hm..yela. Tgkla cane'

'Cakap tau..sok sy call lagi'

Demmm....sape yang mulut tempayan?? Aku xsyak orang len melainkan Pn S..Demm ah si S.... Macam xd mukela kejapkan. Pernah rasa x perasaan kantoi mengumpat? Haha...tula bencana kebencian aku tuh. Aku citela kat ofismate aku. Die cakap 'watpe ko nak takut? Die yang wat mende salah, bukan ko. Kalo aku, aku wat bodo je...'

Itula yang aku wat...wat bodo je! Keesokannye die call, tanya, aku cakap je yang aku da btau. Padahal aku xcakap pape pun kat Pn H...haha...

Lusanya aku kne pg ofis dia. Aku siap tayang2 muka depan si S mulut tempayan tu...malang jugak sbb berselisih ngan si Z tu...Si Z tu just wat senyuman plastic masa aku selisih ngan dia. Weekendnya, aku dapat 1 msg, dari number si Z, tp seems like msg dari bini dia...

'eem...next time hope lebih berhati-hati mengeluarkan kenyataan, sbb klu x betul org akan pandang serong terhadap ndividu tersebut. kes runner mengunakan nama budak majlis memang banyak berlaku. cakap ngan owner kononnya budak majlis mintak la, itu la, ini la. padahal dia yang nak sembelih owner. So lepas awak cakap Z mintak2, sy terus tanya dia n kes tu yang terjadi. kalo awak nak tau kami ni juruteknik xde kuasa meluluskan n banyak lagi peg atasan kami yg lebih ada kuasa so atas dasar apa nak mintak2 tu? Bukan senang nak mintak duit org ni dik ooi...so far husband akak tu tau halal haramnya..tq'

Heh...msg die wat aku nak gelak besar...btul ke die tau husband die kenal halal haram?? Masalahnye, memang die ada dpt direct dr bos aku...halal ke duit tu?? Helo kak....akak xrase ke macam gaji laki akak terlebih dr ape yang sepatutnye die dpt? Ke ayat just nak tutup kesalahan laki kau? Hahaha..ingat aku ni xtau papeke...rentak laki ko aku da bace lame...2 tahun aku keje...rentak laki ko memang aku peratikan je. Kalo ko bini die xtau...mmgla ko pompuan yang xd sense.

Dan arini...aku dapat tau yang Pn S adalah wife si Z. Hahahaha...rupenye aku mengumpat laki die depan2 bini de...patutla bini die diam. Emm..patutla attitude pn  sama...

Mulanya, aku rasa bersalah gak mengumpat n kantoi..Tapi, aku harap, kes ni bagi kesedaran kat si Z. Yang haram tetap haram. Janganla nak putar belit alam. Allah maha mengetahui. Aku xpaham orang yang makan duit haram tanpa rasa berdosa ni. Dan, bukan si Z ni je...ade ramai lagi yang berperangai macam ni. dengan developer aku dengar cite lagi best. bayaran per minit punya consultancy...perghh...Insaf-insafla...

Corruption...dah berakar umbi dalam government. Ini salah satu kes...tapi xde sesiapa yan berani bawak ketengah. client takut bisnes die kene sabotaj, consultant takut xdpt projek...so sume ikut rentak government servant yang macamni... Aku? hahaha..aku boleh bawak ketengah. Tapi aku terpaksa tarik sekali client, bos aku n arkitek tu sebagai bukti kes. Kalo aku boleh move sorang, aku da perang si Z ni. Tapi aku xbleh. Aku terlalu kecik untuk perang ngan Z. Bukan setakat Z masalanya, ramai lagi berperangai macam Z.

Aku salute sume yang wat kerja dengan bersih dan ikhlas. Wujud tau government servant yang macamni. Tapi..dalam 100..mungkin ada 10 orang...

Kakitangan Awam...ingatla semula semangat korang masa isi SPA tu...kegembiraan korang masa dapat tawaran dan tekad korang masa hari pertama melangkah masuk government. Aku yakin, korang xd objektf untuk terima rasuah. Tapi kenapela bile dah lame keje...wat bende2 mcmni? Rezeki Allah tu cukup..sikit wat cara sikit. Banyak wat cara banyak. Xperlu cari jalan singkat untuk kaya. Xmerana kat dunia, akhirat merana. Yang mana bapak2 orang tu, ngan ahli keluarga kau sekali kau heret. Attitude ni..wat aku rase hopeless ngan government servant n wat aku rase xberminat langsung nak join government...

Panjang gile eh...gile hebatla kalo korang berjaya baca sampai habis. Harap kisah ni jadi tauladan kepada pembaca-pembaca sekalian. Kepada si Z...semoga Allah bagi cahaya petunjuk kat dia n ampunkan dosa2 dia...Amin... 

5 comments:

Cik Saila said...

apa yg awk tulis ni mmg sy xterkejut lgsung..dari apa yg saya tau pekerja2 gov dekat state, mmg byk mslh..kalau dkt PBT (Pihat Berkuasa Tempatan) pun sama je..bila gov deal direct dgn pelanggan mmg diorg suka sgt amek kesempatan mkn benda haram mcm ni. ni la mslh pling besar bg saya. saya study psl pembangunan (which dasar2 negara, pembangunan sosial negara, hal2 PBT etc) so tmpt kerja saya xde lain mesti dgn gov. tp sy xsuka keja dgn gov, sbb sy xnk sbb sorg dgn saya2 skali kena..

sedih la perangai org mcm ni..ptutnya kalau awk ada bukti kuat mcm ni buat je report. patut kita kena banteras benda ni habis2an. takat technician bt perangan mcm ni mmg hangin gila kot saya baca..DS Najib nk perangi rasuah,awk apa lagi,report je. xpayah takut..sampai bila nk biarkan org2 mcm Z tu besar kepala.

saya pulak yg sakit hati. bila sy pekerja gov dgr hal2 mcm ni ttg pekerja gov lain yg di komplen oleh org awam/private mmg saya angin gila..level bawah mcm tu bt hal,kami2 yg atasan ni bt keja elok2 dpt nama buruk jgk xpasal2 kan..

anyway,thx sbb berkongsi kisah mcm ni..nasihat saya better report..

Diyana said...

betol3
even saya xkeje gov, saya tahu laa jugak sikit2 citer ni...
smpi contractor pun mmg dh siap kan duit nak bg suap kat technician sekian2...

mmg m'cabar jd bini sbb always nak kena make sure suami xbuat pasal... xbg kita duit2 haram..
tp klu bini pun sekepala.. susah

xuelia said...

huhu..nk report...perlukan bukti & saksi...client n consultant lain xkan nak bagi kerjasama punye, sbb masing2 nak jaga periuk nasi sendiri. xd formula kot nak banteras rasuah lam government. tahniah bg yang bekerja ngan bersih. Ape y sy leh wat skang, just elakkan...tu je yang sy mampu wat. Sedih kan?

orked violet said...

sedih sangat!

just read ur entry. En Tunang keje gov.hopefuLLy xde mende2 ni.sbb die pon bkn bahagian2 nih (rs nye La)

tp memang pathetic La situation gov servants kite skang. yg maLas nye 1haL, yg rajin tp kene "suap" duLu pon 1 haL.frus knowing that this kind of peopLe wujud dLm community kite. MENGAWAN dan MEMBIAK lak 2.mmg popuLasi kekaL La..sorry kLw muLut kuang aja but kaLaw da mak/bapak mkn duet haram, anak confirm one day wat keje haram.or kLw xpon, mmg ade tempias.time 2jgn bsing La npe anak kuang aja, otak LEmbap (cth La..)

bersyukur La keje private.dugaan pn kurang kan..cume pressure mungkin Lebih!owh.maybe sbb 2 bonus kite Lebih.hehehehehe

xuelia said...

huhu..tula...tp, swasta pn ada apply benda2 ni..pokoknye..tepuk dada tanya iman....

Post a Comment