Let's Exchange d Link!

Click me please...

Friday, June 15, 2012

Our New Family Member...

Muhammad Aidil Zamil
Ye ye...aku tau da malam...Aku pon tau sok awal pagi kena bangun n hantar bekal sarapan kat mak yang masih di hospital... But..can't help it! Hahaha....nak jugak update blog bersawang ni ngan review si kecik ni..
He..si kecik yang berjaya meng'postpone' my big day...

Okeh...aku patutnye dijadualkan berkahwin ngan cekpaes pd 1 jun 2012 aritu... But...my mom ter'sangkut' plak... Bila cek kt klinik..dah almost 4 weeks, n doktor kata xd masalah if nak keep, but kena jagalah betul-betul sebab my mom da 45 dis year...(he..muda ye? sbb gua nak sulung...my parents kawen waktu my mom 18..ngee~)

So, adik yang bongsu (skg x bongsu lagi...hahaha) pn dah 8 tahun... kami2 ni sangat excitedla bile tau mak ada baby baru...hahahahaha... Tapi my mom sgt2 risau...yela..dah lebih 40 kan...doktor takut banyak complication.. So, dijadualkan adik tersebut bakal dilahirkan somewhere in June 2012..

Dah tu,wedding aku pn dalam June..So how? Mak mintaklah aku beralah...beri ruang untuk mak bersalin dulu and bila dah kuat sikit baru wat kenduri aku. Huhu...mula-mula tu sedih jugak sebab wedding kena postpone... (Dah tahun ke tujuh kami kapel...selama tujuh tahun tu duduk jauh-jauh... sangat-nak-duduk-dekat-dekat=haha..gatei!!) Tapiiii...aku atasi kesedihan tu dengan menggila wat DIY untuk wedding aku...haha...ye..b2b follower pasti tau hal ini walaupun aku jarang update..huhu..

Then...the so-called-June 2012 has coming....

2 june, mak da stat sakit. Kami ingat betul dah adik jadi kuar hari tu...(Aku bersyukur sangat-sangat postpone wedding..kalo x..konfem kelam kabut!). Tp after few hours...mak ok semula... So, that weekend, aku kembali ke Shah Alam bekerja as usual. Tapi setiap hari berdebar-debar tunggu call/emergency call dari umah..

13 June, 10.00am..Pipah (adik aku, 19) called..

'Mak dah hospitalized! Doktor kata da terbuka 1cm'.

Owh...1cm baru. Aku cuba 'cool'kan diri.

'Lek zue...baru 1 cm..mungkin takes almost a day baru mak bersalin'.

Aku handover keje bagi other staff...Call boss telling that I'm gonna EL from now until Friday...Back at work on Monday..Calmly balik rumah kemas barang..drive slowly (xslow sgtla..haha)...Sempat lagi wat KM submission kat MD Sabak Bernam...Pkul 3.30pm, sampai umah.. Pkul 5pm..pg kat mak...mak ok lagi...relax ag... Tiba-tiba area 6.30pm..mak sakit2...Hah! panggil nurse..Nurse bleh suh mak jalan pegi prosedure room by herself! (xpuas ati disitu...mak gua tengah sakit kottt!!) Doktor check..baru terbuka 2cm..So, kena tunggu lagi..

14 June, 2nd day my mom hospitalized. Hari beliau paling relax..xd sakit...adik pon rase cam xnak kuar ag. Aku dah makin risau...huhu...Along da EL kot adek...kenapela ko taknak kuar ag...Sian mak lagipon..huhu..

15 June, 3rd day already...Aku tido pon dah xlena. 1st, sian mak kat hospital lama2...takut ada masalah..huhu.. 2nd..if mak xbersalin lagi...aku kena EL lagi la jawabnya..ha..masa tu leh tengok la bos aku nak bertukar jadi ape....8am..mak called...

'Mak mungkin doktor bagi balik dulu..macam lambat lagi je ni.'
'oke mak...kalo leh balik btau ye..nanti along pegi amek...' terselit rasa hampa disini..huhu... 

1030am..mak called lg...aku pk, konfem mak leh balik ni...
'Along..doktor cakap mak mungkin bersalin harini..dah terbuka 4cm..'
'hah? 4cm? oke mak..kami pegi skg!'

hahaha...okeh..harini mesti jadi punye!! around 11.30am mak da masuk labour room...since that..kami xtau apecerr mak kat dalam...huhu.. Penantian menyeksakan okehhh.. Rasa nak terjah masuk je lam bilik tu tgk ape berlaku..

Around 5.30pm.. nurse btau abah mak da dimasukkan ke wad..da selamat bersalin! Alhamdulilliah syukurrrrr!!! Kami berjalan dengan sangat pantas pegi ke wad..Dari jauh nampak mak..Depan katil mak ada babycoat..ramai betul nurse kerumun kat ctu! aku nampak gumpalan kain (suppose to be adik punya blanket) tp macam xd pon babynye...Bile sampai dekat.....

Aaaaaaa....adeee!! Adik dah kuar!! Ya Allah...comel sangat! Kulit die putih serlah! Aku yakin die anak mak n abah yang palinggg putih! Aku rase nak lompat2 kat ctu..haha..HEPI GILE! Hah..terseksa tunggu kau.3hari tau....dah kuar..gebu pulak! Aku risau sangat sebenarnya...seribu kemungkinan aku da terfikirkan..Tapi alhamdulillah mak n adik selamat sihat walafiat! Xtau nak gambarkan rasa syukur n gembira ni..hehe...

Selamat dah segalanya..seperti yang dijadualkan...Sekarang...fokus pada wedding prep aku plak...83 hari lagi....SERAM!

P/s: Sambut kelahiran adik...bahagianya rasa! Macammanala perasaan seorang ibu kn? Mesti lagi bahagia! lagi2 1st born...hehe..kepada m2b...selamat mengharungi hari-hari baru anda yang pastinya indah tu! Rasa sakit bersalin tu hilang lepas dapat tengok muka si comelll tu....Tu yang terpancar di muka my mom...hepi tgk dia...hehe...  

3 comments:

ciksusu said...

wah..bestnye dpt adik lagi..nti adik ni boleh saing ngan anak sedare ye ;)

❤Cik Myra❤ said...

waaa..dapat adik baru! weee~! :)
congrats zue :)

nanti anak buah n pak sedara bole main same2.hehe :D

xuelia said...

haha..tula pasal..sume pon cakap gitu..hehe..peneman mak n abah..xdela dorg sunyi bile masing2 balik tempat masing2...

Post a Comment