Let's Exchange d Link!

Click me please...

Wednesday, February 15, 2012

Ape Aku Nak Jadi Dulu...Ape Aku Dah Jadi Skang?

Jam tu...1844...yeah..44minutes after office hour...still suck stuck in the office, 'RAJIN'?? NO! Haha..memang banyak kerja..tapi aku adelah malas!

Teringat dulu-dulu mase zaman sekolah, pegi sekolah, galas beg berat (huhu..berat sungguh xtipu) atas satu sebab-xpegi sekolah nanti mak tibai. Haha..tiap2 pagi wat muke tensen sebab kene bangun awal berbanding adek2 (aku anak sulung derr...beza ngan adek bwh aku 4thn...of coursela aku dah sekolah 4thn die still leh lepak miawmiaw kt umah tido ngan jayanya-- referring to Ammar!). Ingat ag, bangun tido, aku saje wat2 tersepak kaki die..sudah mandi, lalu tepi die sepak ag (damn xterbangun rupenye!). Sebelum g skolah, sepak ag skali (haha!puas ati!) kali ni die bangun wat muke bengang kejap, tdo balik..aku truskan misi ke sekolah (mak da berleter lam kete sbb lambat..)

Tulah rutin harian mase sekolah rendah..mak aku garang okey bab2 attendance skolah ni...xd hal, xsakit...janganla gatal nk monteng... Ingat x kene isi Borang R (yeke name die borang R?haha...cekgu2 mesti tau ni...) Cekgu tanye cita-cita..pe yang korang jawab? Aku nk jadi doktor, ustazah, polis.

Kenape doktor? macam cool je orang tanye

'besar nanti nk jadi ape?'
'doktor'

haha..doktor cool..doktor pandai...doktor gaji besar....

d next day, demam bace novel 3 Penyiasat...haha..sape ingat? yang bersiri2 tu.....okey..set in mind, aku nak jadi detektif lah! Jadi detektif lagi cool...hahahahahaha! So, masukkan detektif dalam salah satu pilihan cita-cita instead of doktor n ustazah.

Kenape nk jadi ustazah? sebab sepupu aku nk jadi ustazah..waktu tu kawan rapat gile ngan die, so nk ade cita-cita y same ngan die..(so childish!)

Zaman sekolah rendah.....bile masuk menengah....aku bulatkan hati, nk jadi doktor! Yeap..belajar bersungguh2...pmr ok..spm..no! haha..spm aku faul gile ('faul' is other word for fail created by xuelia). Sedih dgn result spm..rasekan mase depan aku da gelap..hanye bleh harapkan stpm je (diploma pon blum tentu dpt..isk!). Orang sebok check offer ke matriks, aku pon pegilah dgn langkah longlai...80% confirm xdpt..sume kawan2 y dpt 5a ke atas..aku? (jangan kau harap aku nk publish result aku kat cni..hahahaha)
Ingat lagi mase tu..pegi dgn abah ke cybercafe....bukak website..tulisan camni 'TAHNIAH! ANDA BERJAYA!) Ya Allah....bersyukurrr sangat! Aku lompat2 lam cc tu n peluk abah..kakak cc tu tersenyum gembire jugak (ke wat muke annoying 'ingat kau sorang je ke y dapat??') aku da xdpt bezakan time tu sbb happy gilaaaa...aku bleh jd doktor..yeahhh..aku bleh!!

At d same time jugak, aku keje parttime kt shopping complex, ade satu bro ni, dak USM...aku btaula kejayaan aku tu...n target aku-doktor! bro tu tanye aku..

'sejarah ko dapat ape?'
'erm...5c'
'aku bukan nk ancurkan impian ko...tp baekla ko amek course len..study medic lagi susah dr study sejarah...fail sejarah 2 kli fail medic...'

Isk..isk...i'm not born to be a doctor....tp masih xputus asa..Register ke Matriks, dgn course Sains Hayat (ni pon offer y aku dpt sbb bio aku ok dr fizik..) Tp, mase spm, bio aku study gile2 x dpt B3, fizik aku xstudy pon B4...so...seminggu kelas, aku mintak tukar kt Sains Fizikal (luckily sama kelas dengan roomate aku, iza!) Ye..cik pinkpurpleturqoise tu my roomate n so called bff...he...

Feel better...langsung cecita doktor aku berkubur...bukakan hati kepada civil engineering n architecture...Masa apply UPU, sekali lagi dilemma kerjaya....ade 8 pilihan kot...kalo dpt y xberape nk camane? isk!

Matriks berakhir, sebelum kuar upu punye tawaran, aku dah berjanji nk redha dengan ape saje tawaran yang dapat...Upu punye tawaran kuar, kawan aku y checkkan.. offered by UTM, course Urban & Regional Planning...ni pilihan ke-2 aku..satu sebab, nama die sedap, satu ag sebab...xd interview..haha..

Dengan perasaan redha tersebut..thats what i am now...a Town Planner..doktor jugak...doktor bandar bak kate sume town planner.. Kerja kami xsama dengan arkitek. Arkitek more to building design...impact design die hanya melibatkan org y occupy building tersebut.. Tp planner...impactnya terhadap masyarakat...bandar..n negara tu sendiri.. Tempat yang well-planned (macam Shah Alam, Putrajaya) akan lebih selesa didiami berbanding tempat x well-planned (macam Klang, Ampang).

Ape yang aku nak jadi? Doktor
Ape yang aku dah jadi? Doktor Bandar @ Town Planner

I am happy with what I am now..Syukur Alhamdulillah.....

Sorry kalo bosan..adios guys!


 

4 comments:

nurul izayani said...

x bosan!! best!!! ingt lg kita je satunya roomate yg dpt tutorial sama.. sume jeles..haha

xuelia said...

a'ah! best sangat kan mase tu...he...bile toleh kebelakang..terlalu banyak kenangan pahit+manis yang skg jadi sumenye manis..hehe...

Nurul K said...

hye doktor bandar. hehe.

xuelia said...

Haha..hye cekgu cumell!!

Post a Comment